maanantai 22. huhtikuuta 2013

Juoksuaskel ja kengän kuluminen


Tutkimalla vanhoja juoksutossuja hieman tarkemmin, voi saada hyviä vinkkejä omasta askeleestaan ja siitä, minkälaiset kengät jalallesi sopivat: tarvitsetko vahvasti jalkaa ohjaavaa ja tukevaa kenkää vaiko neutraalia tossua.
Alla on kuvapari vanhoista Salomoneistani. Oikealla näkyy oikean jalan kantapää joka on ulkoreunaltaan kulunut jo täysin sileäksi. Vasemmalla on saman kengän päkiä jossa kulumaa on huomattavasti vähemmän ja se on hiukan enemmän keskittynyt jalan sisäreunaan.

 

Jalka kartuu normaalissakin askeleessa kantapään ulkosyrjältä päkiän keskelle, joten kulumasta päätelleen omaan kohtuullisen normaalin tai vain hiukan ylipronatoivan askeleen. Kantapään reipas kuluminen kertonee myös siitä, että olen selvästi kanta-astuja, joka rullaa askeleen kantapään kautta. Olen vasta tänä keväänä alkanut muokkaamaan askeltani yhä enemmän päkiävoitoiseksi myös hitaammassa juoksussa, joten katsotaan muuttuuko myös kenkien kuluminen nykyisen tossuparin kohdalla. Näin toivon. Kantapääjuoksussa askel alkaa helposti liian edestä kehon painopisteeseen nähden ja siten jarruttaa eteenpäin vievää voimaa.

 
http://www.examiner.com/images/blog/EXID35841/images/Pronation316x278.jpg
http://www.swpodiatry.co.uk/resources/Podiatry%20London.jpg
Aamusella tein tyttöystäväni avustuksella myös yksinkertaisen testin jalkani asennosta. Allaolevasta kuvasta nähdään, että jalan holvikaaret ovat ainakin kohtuullisen hyvässä kunnossa. Jalanjälki viittaa neutraaliin askellukseen ja hyviin jalkapöydän lihaksiin. Jalkapöydän ja nilkan lihaksia olen koettanutkin vahvistaa juoksemalla usein ilman kenkiä kuntosalin juoksumatolla. Lyhykäisiä pätkiä yrittäen ohjata askelta päkiälle, pois kantapäältä. Samaten työpaikkani liikuntasali on toiminuut hyvänä paikkana harjoittaa erilaisia hyppyharjoituksia paljain jaloin.


Uusimmassa Juoksija lehdessä olikin juttua kenkävalmistajien (ja tietysti kuluttajien) trendistä käyttää aiempaa kevyempiä ja vähemmän askelta ohjaavia jalkineita. Luotetaan aiempaa enemmän toimivan ja aktivoidun jalkapöydän apuun taloudellisen askeleen tuottamisessa.

Näiden tulosten valossa uskalsin tilata itselleni neutraalillle askellukselle tarkoitetut äärimmäisen kevyet kengät. Niistä lisää. Suosittelen kaikkia tekemään jonkinlaiset askeltestit kotona tai urheiluliikkeiden askelanalyyseissa, jotta osaat ostaa omalle askelellesi sopivat kengät ja kenties yrittää kehittää askelta oikeaan suuntaan.

Juoksutekniikan kehitys jatkukoon! -Pekka

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Miten tuo testi jalan asennosta on tehty, eli miten/millä tuo musta alue on paperille saatu? Kenkien valinta tuntuu hankalalle, olen kevytrakenteinen ja käytän Kayanoja. Niitten kanssa ei ole ollut ongelmaa tai kipuja ja juoksu rullaa, mutta en tiedä tarvisinko niin tuettuja kenkiä. Pitäisi kai vain kokeilla kaikkea.

    VastaaPoista
  2. Jalkapohjan askeltestin teimme yksinkertaisesti maalaamalla koko jalkapohjat vesivärein ja astumalla mahdollisimman luontevasti tasaisella alustalla olleelle paperille. Suosittelen kokeilemaan myös kevyitä ja tuettomia kenkiä. Edut ovat jalan hyvinvoinnin kannalta ilmeisesti suuret, kunhan malttaa aloittaa maltilla. Itse ostin parit tuettomat tuellisten oheen ja käytin niitä aluksi hyvin lyhyitä pätkiä. Varsinkin akillesjänteet ja pohkeen alaosat olivat aluksi kovilla ja välillä jumit olivat aika kivuliaita :D Mutta lopulta, kun lihaksisto, hermosto ja nivelet ovat tottuneet uusiin kenkiin ja päkiävetoisempaan juoksutyyliin, on juoksu entistäkin nautittavampaa ja väittäisin, että myös nopeampaa ja tehokkaampaa.

    Ei muuta kuin asiantuntevaa myyjää jututtamaan :)

    VastaaPoista