lauantai 9. maaliskuuta 2013

Treeniohjelmaa metsästämässä


Triathlonharrastusta aloitettaessa yksi oleellisimmista asioista on sopivan ja oikeanlaisen treeniohjelman löytäminen. Viime kesänä triathlonharjoittelun teoriaan ensi kertaa tutustuessani se osoittautui kuitenkin yllättävän vaikeaksi tehtäväksi. Koska triathlon on erittäin monipuolinen laji, tulee harjoitusohjelmaa laatiessa ottaa paljon eri asioita huomioon. Huomioon otettavia asioita ovat muun muassa lajitekniikat, harjoitusten ajallinen sijoittuminen toisiinsa nähden, progressio, tehoalueet ja harjoitusten kestot. Sitten pitää ottaa huomioon Suomen vaihteleva ilmasto, omat vapaa-ajan menot sekä työ- ja perhekuviot, uimahallien aukioloajat ja kaverien järjestämien kosteiden saunailtojen houkuttelevuus. Siihen kun yhdistetään heikko tietämys omasta lähtötasosta ja siitä, mitä puolimatkan triathlonin läpäiseminen ihmiskeholta ylipäätään edes vaatii, ollaan kokolailla kainaloita myöten kusessa.

Ensimmäisenä sitä tietysti säntää internetin hakukoneiden pariin ja kirjoittelee sinne kaikkia mahdollisia hakusanoja, jotka voisivat johdattaa oikeanlaisen ohjelman luo. Hakusanoja, joiden avulla saisi tekemiseen jonkin punaisen langan ja eteneminen kohti tavoitetta tuntuisi suunnitelmalliselta. Kehotan tässä vaiheessa lopettamaan sen hakukoneiden pommittamisen, sillä sellaista hakusanaa, jolla löytyisi kasapäin erilaisia aloittelijoiden ohjelmia puolimatkalle, ei ole olemassakaan!

Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että viime kesänä itse saman läpikäyneenä, olin aika ihmeissäni siitä, että ohjelmia ja ohjelmakeskustelua on niin käsittämättömän heikosti tarjolla. Onhan keskustelun vähäisyys toki ymmärrettävää, kun harrastajamäärät ovat ainakin toistaiseksi melko pieniä ja harrastajakuntakin on ehkä keskimäärin sen ikäistä, että elämässä on myös muuta huomion arvoista kuin netin keskustelufoorumeilla ilakointi.

Harjoitusohjelman löytäminen on kuitenkin mahdollista, kunhan jaksaa hiukan nähdä vaivaa. Poimin tähän nyt muutamia paikkoja, joista aloittelijan kannattaa imeä ohjelmatietoutta triathlonuraa suunnitellessaan. Pääasiassa pyrin tarkastelemaan puolimatkan ohjelmia, mutta usein samasta lähteestä löytyy ohjelmia ja keskustelua harjoittelusta tavoitekilpailun pituuteen katsomatta.

Löytöjä keskustelufoorumien uumenista

Vaikka Google-haku ei välttämättä viekään suoraan optimaalisen ohjelman luo, pääsee sen avustuksella kuitenkin muutamaan harjoittelun teorian kannalta mielenkiintoiseen paikkaan. Suomenkielellä operoitaessa ehdoton ykköspaikka triathlon-keskusteluun on juoksufoorumin triathloniin keskittyvä osasto. Sielläkään ei ole varsinaisesti mitään valmista pakettia aloittelijalle, mutta lukemalla pari suurinta ketjua triathlonharjoittelusta, saa melko hyvän käsityksen komponenteista, joita viikkorutiiniin kannattaa sisällyttää. Keskustelua foorumilla käydään surullisen vähän, mutta monilla kirjoittajilla on sentään ihan oikeakin asiaa kerrottavana. Tämä kun on yleensä internetin keskustelufoorumeilla melkoisen harvinaista aihealueesta riippumatta. Kirjoittajien joukosta voi poimia jopa entisiä ja nykyisiä kansainvälisen ja kansallisen tason kovia kolmoisatleetteja. Myös triathlonseura Helsinki Triathlon eli HelTri näyttää ylläpitävän omaa foorumia, josta voi käydä poimimassa joitakin vinkkejä harjoitteluun.

Englanninkielinen Google-haku tarjoaa jo melko laajan kattauksen erilaisia ohjelmia. Hakua voi tarkentaa lisäämällä siihen käytettävissä olevien viikkojen määrän. Monissa tapauksissa ohjelman kylkeen on vielä kirjoiteltu tarkentavia ohjeita ja perusteluja, jolloin kriittisempikin aloittelija yritetään vakuuttaa kyseisen ohjelman sopivuudesta. Jos englanti ei taitu, niin taulukkomuotoon tehtyjen ohjelmien ymmärtäminen todennäköisesti silti onnistuu, kunhan on edes joskus ollut yläasteen kieliopinnoissa läsnä.

Painettu sana tarjoaa monipuolista ohjeistusta harjoitteluun

Mikäli et koe löytäväsi nettihaun avulla sopivaa ohjelmaa, suosittelen turvautumaan triathlon-kirjallisuuteen. Kirjoissa on ohjelmien lisäksi yleensä paketoitu muitakin triathlonharjoittelun periaatteita esimerkiksi ruokavalion ja lajitekniikoiden osalta. Suurin osa lukemastani kirjallisuudesta on kirjoitettu englanniksi, mutta myös muutamia hyviä suomalaisia teoksia löytyy. Laitetaan tähän nyt pieni lista pääkaupunkiseudun kirjastoissa olevista kirjoista, joista on ollut itselleni apua:
  •  Dickinson, Adam (2012) – Triathlon: serious about your sport
  • Kiuru, Pauli & Nuuttila, Seppo (2000) – Triathlon
  • Hyppölä, Tero – 226 (2010) – Fyysinen kantti
  • Moore, Paul (2010) – A complete training guide for long-distance triathletes
  • Trew, Steve (2010) – Be your best at triathlon
  • Stubb, Alexander & Järvimäki, Ilkka (2009) – Miehen treenikirja

Mitä ilmeisimmin alan kovin kirja on Joe Frielin Triathlete`s training bible, mutta minulla ei ole ollut vielä mahdollisuutta tutustua kyseiseen mestariteokseen. Sitä on kuitenkin monissa paikoissa ylistetty niin paljon, että uskoisin kirjan olevan tutustumisen arvoinen paketti.

Lisäksi kirjastot ovat pullollaan erilaisia teoksia liittyen yleisesti kestävyysurheiluun, uintiin, juoksutekniikkaan ja pyöräilyyn. Jos lukeminen kuuluu harrastuksiin, niin parin infopitoisen kestävyysurheilukirjan lukeminen ei liene ylipääsemätön ongelma. Myös muiden kannattaa vakavasti harkita edes etäistä triathlon-kirjallisuuden selailua. Varsinkin jos tietämys pitkiin urheilusuorituksiin valmistavan harjoittelun perusteista on yhtä surkealla tasolla kuin allekirjoittaneella oli vielä viime vuoden puolivälin paikkeilla.

Aloittelijan paras kaveri – triathlonhaaste.fi

Nyt kun olet lukenut kaikki juoksufoorumin informatiivisimmat triathlon-keskustelut ja olet ahminut kaikki mahdolliset saatavilla olevat triathlonkirjat, on aika vilkaista vaihtoehtoa, joka on aloittelijalle aivan jumalattoman loistava työkalu kaikessa helppoudessaan. Sen nimi on triathlonhaaste.fi!

Kyseisellä sivustolla on kolme eritasoista täysin valmista 12 viikon treeniohjelmaa. Kaupan päälle saat muun muassa videoituja tekniikkavinkkejä, ruokaohjelman ja yleisiä vinkkejä triathlonharjoitteluun ja kilpailuun valmistautumiseen. Sivusto itsessään on helppokäyttöinen ja ehdottomasti rekisteröitymisen arvoinen. Ainoa miinus on se, että viikko-ohjelmat ”paljastuvat” käyttäjille ainoastaan kolmen viikon jakso kerrallaan. Ohjelmia ei siis voi silmäillä heti rekisteröidyttäessä kokonaisuuksina, koska viimeinen kolmen viikon jakso aukeaa luettavaksi vasta kymmenennen viikon alussa.

Aloitin itse kyseisen sivuston helpoimman ohjelman muutama viikko sitten ja nyt ollaan viikossa neljä. En ole ohjelmaa kuitenkaan täysin orjallisesti noudattanut ja jatkossakin tulen mukauttamaan treenejä tarpeen vaatiessa muiden menojen mukaan. Suunnitelmissa olisi kuitenkin jatkaa triathlonhaasteen tarjoamilla eväillä aina Joroisille asti. Suosittelen erittäin lämpimästi muillekin tuon erinomaisen sivuston palveluja!

Tsemppiä kaikille kolmoisatleeteille sopivan treeniohjelman etsimiseen, löytämiseen – ja ennen kaikkea – toteuttamiseen!

- Matti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti