perjantai 18. huhtikuuta 2014

Triathleetin piikkaus puolimaratonille

Piikkauksella (eng. peak = huippu, kärki, huippulukemat, huippukohta) taidetaan yleensä tarkoittaa kilpailua edeltävien viikkojen harjoittelussa tapahtuvia muutoksia, joiden tarkoituksena on kutitella aivan viimeisin huippukunto esiin. Yleensä piikkauksen edetessä treenitehot pysyvät korkealla tai jopa nousevat, kun taas harjoittelun kokonaisvolyymi laskee melko jyrkästi. Triathlonin harjoitusohjelmat näyttävät suosivan kolmen viikon piikkausjaksoa.

Oma kolmeviikkoiseni Tuusulanjärven puolimaratoniin alkoi edellä mainitun periaatteen mukaisesti siis viime viikon maanantaina (7.4.). Aloitin tuon viikon vetämällä rennon pk-juoksun, kesto noin yhden tunnin luokkaa. Tiistaina Pekan kanssa kiskomaan ratakymppiä Oulunkylään oikein positiivisin lopputuloksin. Keskiviikkona tein koko kropan läpi punttisalilla ja saman päivän illalla kävin vielä muutaman kilometrin kevyellä hölkällä. Aika mukava alku piikkaukselle.

Tällaisen reipashenkisen alkupiikkauksen jälkeen kannattaa ehdottomasti levätä. Itse makasin gradu-päivän varjolla torstain kotona seuraavana päivänä alkavia kaverin polttareita jännittäen. Perjantaina kilpailuun oli enää reilut kaksi viikkoa jäljellä, joten oli oikea hetki aloittaa piikkaamiseen oleellisesti kuuluva tankkaus. Pejantaiaamuna alkoivat myös kolmoisatleetti-Veskun polttarit, joten tankkaaminen onnistui hienosti. Aloitin tankkauksen puurolla ja miedoilla alkoholijuomilla. Sellainen kymmenkunta annosta heti aamusta ja kolmannen jälkeen väliherkkuna puolikas pizza Sturen Pizzeriasta (suosittelen smetana specialia).

Mietojen jälkeen kannattaa nauttia myös tiukempaa optimaalisen tankkaamisen onnistumiseksi, joten hörppäsin oluiden jälkeen muutaman paukun sokerisen Jaffan kera. Sopivasti kaloreita ja hiilihydraatteja. Tämän jälkeen tankkaus on jo niin hyvässä vauhdissa, ettei suuhun laitettavilla tuotteilla ole juurikaan merkitystä. Itse jatkoin nauttimalla sekaisin sekä mietoja, että väkeviä alkoholijuomia ja kruunasin ensimmäisen tankkauspäivän Portin suussa sulavilla lihapiirakoilla ja Xtra-nakeilla (lihapitoisuus 9%).

Tässä vaiheessa piikkausta ei kannata päästää itseään löysäksi nukkumalla liikaa. Toteutin tätä ohjetta nukkumalla viime viikonloppuna noin 3-4 tuntia per yö. Toisena tankkauspäivänä ruokavaliota muutetaan yleensä aggressiivisemmaksi ja väkeviin suositellaan siirryttävän heti aamusta. Välillä kroppaa voi nesteyttää miedoilla. Jos ruoka maistuu, niin mikä tahansa eines ajaa asian enemmän kuin hyvin. Sääntönä voidaan pitää vanhaa tankkauspiireissä tunnettua "mitä prosessoidumpi, sitä tankkaavampi". Itse nautin eri alkoholijuomia väkeviä painottaen ja välissä hemmottelin lihassoluja Atrian kinkkupizzoilla. Toinen tankkauspäivä kannattaa jatkaa aamulla valitulla ruoka- ja juomavaliolla päätyyn saakka, vaikka suuren juoma- ja ruokamäärän sisällä pysyminen voi olla sangen haastavaa. 

Kroppa alkoi olla kahden kiivaan tankkauspäivän jälkeen oikein mukavasti "täynnä", kun vilkaisin itseäni peilistä sunnuntaiaamuna. Tästä todisteena oli vesi-ilmapallolta näyttävä naama.

Yleensä tankkaaminen on hankalaa päättää kahteen päivään. Tällöin kolmas päivä kannattaa kuitenkin pitää edellisiä rauhallisempana jättäen esimerkiksi väkevät pois ruokavaliosta. Ruuassa kannattaa suosia edelleen prosessoitua. Koska edelliset päivät ollaan menty ilman vettä, kannattaa vedenjuontia vältellä myös tankkauksen lopussa. Päivittäisellä saunomisella voi tehostaa vedettömyyden vaikutusta.

Kolmen tankkauspäivän jälkeen kannattaa vetäytyä kotiin rauhoittumaan. Omalla kohdallani tämä onnistui helposti pitämällä pari "gradu-päivää". Yleensä kova tankkaaminen vie seuraavilta päiviltä ruokahalun ja silloin kannattaa mennä tunteen mukana. Ruokahaluttomuuden ohella pieni yöhikoilu ja painajaiset vain kertovat tankkaamisen olleen onnistunut. Koko tankkaamisen ajan ja sitä seuraavat päivät kannattaa olla täysin urheilematta. Itse pidin viiden päivän totaalitauon urheilusta.

Kun tankkauksen jälkioireet ovat hävinneet, voidaan palata harjoittelun pariin tekemällä yksi treeni. Itse otin kuluvan viikon tiistaina (18.4.) Pekan kanssa kevyehkön 11-12 kilometrin pk-lenkin. Treenistä ei kannata innostua liikaa, sillä seuraavat päivät suositellaan pyhitettäväksi erittäin kuormittavalle varastotyölle. Itse tunnollisena piikkaajana, aloitin tämän piikkauksen keskivaiheilla olevan "työjakson", tekemällä parin päivän sisään vajaat 30 tuntia työtä, nukkuen samalla selvästi normaalia lyhyempiä yöunia. Työjaksoa kannattaa jatkaa aina kisaviikon puoliväliin asti, mottona: "mitä kuormittavampi työjakso, sitä nopeampi puolimaraton".

Kilpailuviikon piikkaus ei ole vielä täysin suunniteltu, joten palaan siihen vaikka Tuusulanjärven puolimaratonin kisaraportin yhteydessä. Näillä vinkeillä kuitenkin jokainen pääsee varmasti alkuun piikkaamisessaan ja saavuttaa parhaan kuntohuippunsa juuri kilpailupäivänä.


Tankkaaminen sujuu yleensä paremmin, kun on mukavaa ajanvietettä, hyvät kelit ja tankkauskavereita. Kuvassa tankkaamistunnelmia lauantailta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti